Продължителност на носене на контактните лещи

Има ли ограничения за времето за носене на контактни лещи?

Най-общо казано - не. Допреди десет - двадесет години контактните лещи не бяха с показатели като днешните (пренос на кислород, удобство, качество на повърхността, зрителни параметри). Тогава не трябваше да се прекалява с носенето на контактни лещи. Трябваше да се почива един ден в седмицата или да не се носят през целия ден. Днес пациентът може сам да избира дали да носи лещите си през целия ден (още от първия ден) и колко често да ги носи. Добре би било обаче, ако при контролните визити уведомява лекаря си за всяка промяна в навиците за носене, тъй като различни видове лещи са подходящи за различни режими на носене.
Ограничението, което може да се появи е засилващ се дискомфорт към края на деня или на периода за ползване. В такива случаи полезно може да се окаже повторното напасване с лещи, изработени от по-добър материал или с по-добър дизайн. Това може да стане при контролния преглед.
Най-общо - при наличието на висококачествени съвременни материали, не е нужно пациентът постепенно да увеличава периода на носене на контактни лещи, както и не се налага да предвижда ден през седмицата, през който да не ги носи.

Прочети още

В търсене на перфектната контактна леща
В търсене на перфектната контактна леща

В търсене на перфектната  контактна леща
Dr. Tim Giles, Dr. Inma Perez-Gomez и Mark Draper ни повеждат на пътешествие в търсене на перфектната контактна леща.
Статията е публикув...

Прочети още >
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?

Контактните лещи са много финни прозрачни люспички, които притежават оптична сила, за да коригират зрителни аномалии: късогледство, далекогледство, астигматизъм. Те са равностойни на стария си...

Прочети още >
Контактни лещи от силиконов хидрогел - контактни лещи или очила
Контактни лещи от силиконов хидрогел - контактни лещи или очила

Контактните лещи са едно от основните средства за корекция на зрението наред с очилата и рефракционните операции. Предимствата на контактната корекция пред останалите методи са значителни. За разли...

Прочети още >
Какви стъкла да изберем за нашите очила
Какви стъкла да изберем за нашите очила

Поради огромния избор на материали и качества е трудно да се каже еднозначно кое е най-подходящото стъкло.
Но все пак трябва да се съобразим с работата, за която са предназначени очилата. Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon