Контактни лещи от силиконов хидрогел - контактни лещи или очила

Контактните лещи са едно от основните средства за корекция на зрението наред с очилата и рефракционните операции. Предимствата на контактната корекция пред останалите методи са значителни. За разлика от очилата лещите са невидими за страничен наблюдател, запазват периферното зрение, не променят големината на образите и осигуряват отлично качество на зрението.

Новите технологични решения през последните години засилиха значително ролята на контактните лещи като корекционно средство. Едно от най-значимото за пациента нововъведение са лещите за непрекъснато носене. Това са лещи, изработени от силиконов хидрогел, който съчетава високата кислородна пропускливост на силикона с добрата омокряемост на хидрогелните полимери. Тази комбинация осигурява добра кислородна пропускливост, минимално изсушаване на роговицата, резистентност срещу отлагания върху лещите на белтъчини и мазнини от състава на сълзата и устойчивост към микробно замърсяване.
На нашия пазар това са лещите на Baush & Lomb с търговското наименование Pure vision и на Ciba Vision с наименование Night and day. Тези лещи могат да се носят без сваляне за период до един месец. Естествено, не всички пациенти са подходящи за подобен режим на носене, но направените проучвания са наистина многообещаващи. От практична гледна точка поради ниското водно съдържание и високата кислородна пропускливост, тези лещиса много добри за работа с компютър.

Друго революционно постижение в контактологията са мултифокалните лещи за корекция на пресбиопията. Пресбиопията се дължи на възрастово нарушение на акомодацията. Пациентите най-често се оплакват от нужда да увеличават разстоянието при гледане наблизо. Това налага добавяне на плюсова корекция за желаното от пациента близко разстояние. Мултифокалните лещи позволяват корекция на зрението на всички дистанции, съчетавайки предимствата на прогресивните очила с отличен козметичен ефект. 

Освен мултифокални, съществуват и бифокални лещи, които заместват бифокалните очила с останалите предимства на контактните лещи. 
В последните години бързо се развиват технологиите за производство на меки лещи с вграден цилиндър. Ако в миналото пациентите с вграден астигматизъм, които трудно понасят твърди контактни лещи се задоволяваха с по-ниска зрителна острота с меки сферични лещи, днес зрителните изисквания за значително завишени. Меките торични лещи дават големи възможности на контактолога за избор на корекционното средство. Понастоящем единствената бариера за предпочитането на меки торични лещи е тяхната по-висока цена. От 1-2 години започна производството на торични лещи от силиконов хидрогел, който позволява непрекъснатото носене до 1 месец. 

Друго нововъведение в контактната корекция са лещите за еднократна и краткотрайна употреба. Тези лещи носят значително по-малко рискове от алергизация на пациента и бактериално замърсяване. Те се препоръчват на пациенти с алергични прояви спрямо съхраняващите разтвори. Подходящи са за работа в силно замърсена околна среда, тъй като се подменят ежедневно или през кратък период и не позволяват значително натрупване на вредни вещества. 
С развитието на технологиите за производство на лещи за ежедневно или краткотрайно носене, стана възможно производството на подобни торични, бифокални и мултифоколни лещи, използвани от контактолозите като пробни при изписването на най-подходящата корекция или за инцидентно носене.

Наред с развитието на технологиите за производството на меки лещи се развиват и технологиите за твърди контактни лещи, които са незаменимо средство при корекция на зрението при някои заболяванияна роговицата (кератоконус, неправилен или голям астигматизъм и др.). 
Удобството при носене на стандартните твърди газпропускливи лещи зависи най-вече от стабилността на слъзния филм. С внедряването на силикон-хидрогелните полимери за твърди лещи, които съчетават умокряемостта и удобството на меките силикон-хидрогелни лещи с кислородната пропускливост и твърдост на твърдите газпропускливи лещи, този проблем вече е преодолян. 
Днес технологиите в областта на контактните лещи се развиват толкова бързо, че има почти неограничени възможности за корекция на всеки конкретен случай на рефракционна аномалия.

Прочети още

В търсене на перфектната контактна леща
В търсене на перфектната контактна леща

В търсене на перфектната  контактна леща
Dr. Tim Giles, Dr. Inma Perez-Gomez и Mark Draper ни повеждат на пътешествие в търсене на перфектната контактна леща.
Статията е публикув...

Прочети още >
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?

Контактните лещи са много финни прозрачни люспички, които притежават оптична сила, за да коригират зрителни аномалии: късогледство, далекогледство, астигматизъм. Те са равностойни на стария си...

Прочети още >
Какви стъкла да изберем за нашите очила
Какви стъкла да изберем за нашите очила

Поради огромния избор на материали и качества е трудно да се каже еднозначно кое е най-подходящото стъкло.
Но все пак трябва да се съобразим с работата, за която са предназначени очилата. Прочети още >

Как се слагат и свалят контактни лещи
Как се слагат и свалят контактни лещи

Не сте носили контактни лещи досега и не знаете как да ги сложите? Не се притеснявайте-лесно е.  Най-напред е важно да: да измиете добре ръцете си със сапун, да си осигурите повече светлина, п...

Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon