Какви стъкла да изберем за нашите очила

Поради огромния избор на материали и качества е трудно да се каже еднозначно кое е най-подходящото стъкло.

Но все пак трябва да се съобразим с работата, за която са предназначени очилата.
Материалите за изработка на стъкла за очила се разделят на две основни групи – кристални и органични, включващи в себе си различни видове подматериали и изтънявания, покрития, наличие на фотохромен ефект (потъмняващи на слънце). По отношение на оптичния дизайн - еднофокусни, двуфокусни, трифокусни и многофокусни.

Най-добрият вариант за млади хора, които носят очила непрекъснато и имат нужда от очила за всеки удобен случай, са така наречените фотосоларни стъкла тип TRANSTIONS® със липофобно, антирефлексно и антистатично покритие. Тези стъкла в затворени помещения стават изключително прозрачни и имат съвсем слаб остатъчен отенък. Потъмняват в зависимост от UV лъчите, излъчвани в атмосферта от слънцето и могат да достигнат до около 80% потъмняване. Антирефлексното покритие спомага за перфектно виждане през стъклото, без паразитни отражения и пропускат до 99,8% светлинните лъчи. Липофобното покрите задържа много по-малко мазнини и вода. Почистването е много по-лесно от стъклата само с антирефлекс. Антистатичното покритие спомага за „отблъскването” на прахта и води до по-рядка нужда от почистване на стъклата. Резултата е винаги прекрасно и безпроблемно виждане.

Най-добрият вариант за хора, имащи нужда от очила за близо и далеч.
За съжаление с времето всички остаряваме и може да се наложи да сложим очила за близо.
Трябва да се има предвид, че това не е болестно състояние.
Диоптърът нараства с времето и още не се е намерил начин да бъде спрян този процес. Хората, които не са носили очила,
първо слагат за близо, а с времето и за далечно гледане.
Избирането на решение за вида стъкла зависи от предназначението на очилата - така, както се избират дрехи и обувки за различните нужди.

·Най-добре е да имате очила за всекидневието тип „прогресив”:
¨Шофиране – гледате пътя, но си виждате и уредите на контролното табло с едни очила;
¨Пазаруване – разглеждате стоките, но можете да прочетете и инструкцията, без да сменяте очилата;
¨Гледане на телевизия – виждате телевизора, но си четете и програмата от вестника.
·Очила за работа – тип „прогресив”:
¨В офиса – гледате към отдалечения монитор, но си виждате и клавиатурата а и целия работен плот.
¨В цеха на машината – виждате отдалечения детайл, който се обработва, но си разчитате и чертежа.
·Очила за спорт – тип „слънчеви”, но с вашия диоптър за далечно гледане.
·Очила само за телевизия – това ще се наложи, ако обичате да гледате телевизия легнал. С очила за всекидневието тип „прогреасив” това е невъзможно.
·Очила само за близко – те ще ви трябват, ако се занимавате с дейност, в резултат на която е възможно да се надраскат очилата за работа в офиса.

Дизайн - еднофокусни, двуфокусни, трифокусни и многофокусни

Различните видове оптичен дизайн на стъклата дават различни възможности за различните цели, за които ще се използват. Това е важен компонент на поръчката на очила. Сега е момента да си зададете въпроса за какво ще ги ползвате. Хората, имащи проблем с далечното виждане, може и да нямат представа, че един ден може и на близко да не виждат. Други искат, макар и да имат нужда от очила за близо и далеч, да не сменят очилата, когато са в магазина да пазаруват или да си гледат вестника и телевизора с два чифта очила. Решението е в следващите редове.

Еднофокусни стъкла – обикновенно се използват за корекция на зрението при всички възрасти, но имат само един фокус и са перфектни за хора, които нямат нужда от два чифта очила. Хората, имащи нужда от два чифта очила, ги поръчват, когато искат да си имат отделни очила за работа на близо и за гледане на далеч.

Двуфокусни (Бифокал) – комбинирани стъкла с голяма зона за далечно гледане и малка, но ясно изразена за близо. Това е добър избор за хора, които не могат да свикнат с многофокусните стъкла или имат здравословен проблем, който не им позволява да ползват многофокусни.

Трифокусни (Трифокал) – Като „бифокал”, но с малка допълнителна зона над зоната за близо, която е за среднодалечно виждане около 1m. Почти не се предлагат на пазара.

Многофокусни (Прогресив и компютърно моделирани) – стъкла за комбинирано виждане със скрита зона за близко виждане, непозволяваща на околните да разберат, че имате нужда от очила за близо. Постепено засилване на диоптъра от далечно към близко гледане, позволяващо добро зрение и на средни разстояние. Голяма зона за далечно и достатъчно голяма за близко виждане. Изискват време за свикване, но клиентите впоследствие не искат да ги сменят с другите типове стъкла. Прогресивите могат да бъдат много видове.
·Най-новите са компютърно моделирани и съобразени с големината и кривината на рамката, както и отстоянието от очите. Взимайки предвид всички параметри, се изработват абсолютно индивидуални стъкла за клиента, гарантиращи най-добрия комфорт за виждане на всички разстояния.
·Прогресив за малки рамки около 23mm обща височина на кръжилото – бърз преход от далечно към близко виждане, но с компромис по отношение на средните разстояния.
·Прогресиви с бърз или плавен преход – изискват по-големи рамки. Дължината на прехода е голяма(около22mm), но имат и добро виждане на средните разстояния.
·Прогресиви за работа предимно на близки разстояния – искате да виждате добре работния плот. Работите на компютър, на които мониторът е на 80cm до 1m и се налага да гледате и на близо (около 40cm). Тогава се оказва, че очилата за близко виждане не са подходящи за гледане на монитора поради това, че фокусното разстояние е по-голямо от това, за което са предназначени очилата за четене.
Основните материали, от които се изработват стъклата са:
Кристал - материал с много добра чистота. Устойчив на надраскване, но тежък и чуплив. Най-подходящ за хора, работещи с абразивни материали и в запрашени помещения. Възможно е да се поръчат и стъкла с антирефлексно покритие, както и такива които да потъмняват на слънце. Постояното оцветяване при поръчка само в кафяво от 15% - 90%. Но няма UV защита, която е толкова необходима в днешно време (до около 340nm, която е недостатъчна). Възможно е да се поръчват и кристални стъкла с висок диоптър, които могат да бъдат изтънени, но за съжаление само за „визия”. Материалът, от който са направени, е тежък. Има смисъл само за хора, работещи в силно запрашени помещения.
¨Бор-крон – стъклото във вида, в който го познаваме – индекс на пречупване n=1,52. Оцветване в сиво и кафяво за потъмняващите на слънце със или без антирефлекс. Постоянно затъмняване в кафяво в 25, 37, 50, 75, 90%. Покритие за по ясно виждане с UV и антирефлекс – особенно подходящо за шофиране, спорт.
¨Тежък крон или флинт – вид изтънено стъкло. Дебелината при -6,00 диоптъра се равнява приблизително на -4,00dpt при бор-крон – индекс n=1,61. Тежестта се запазва приблизително същата поради плътноста на материала. Поради все по- честата употреба на олекотени материали и редки поръчки е възможно да се окаже два пъти по-скъп. Силно препоръчитлно е комбинацията с антирефлекс, а някои производители дори не го предлагат без антирефлекс.
¨ Тежък флинт – още по-тънко. Дебелината при -8,00dpt се равнява приблизително на -4,00dpt. Тежеста може да бъде по-малка, особенно ако се избере рамка с по-малки кръжила. Индекс n=1,755. Антирефлексът е задължителен. Скъпо решение.
¨Много висок индекс – Може да се доставят и стъкла с индекси от n=1,807 - средна цена и n=1,891 - изключително тънки, но също така изключително скъпи. Тежестанамалява заради тънкоста на стъклото.
Органични (повечето клиенти им казват пластични, перфалит или пластмасови) - Най-популярен напоследък материал поради възможността му да бъде обработван много лесно. Изключително лек в сравнение с кристалните стъкла. Издръжлив на случайни удари - подходящи за деца. С възможност за 100%UV защита, а при потъмняващите на слънце стъкла със UV защита от 380nm и повече, което е абсолютно достатъчно, за да го предпочитате на слънце. Белите стъкла позволяват всички видове оцветявания при поръчка и UV400nm, както и да се добави антирефлексно покритие, което ги прави подходящи за спорт, туризъм, шофиране. За разлика от кристала изтънените стъкла не са по-тежки и това ги прави удобни за постояно носене. Недостатък при тези стъкла е, че лесно се драскат. В повечето случаи това се дължи на неправилна употреба или невнимание.
¨CR39 – името му идва от пробата, която се е оказала най-сполучлива за оптичната индустрия, макар да била предназначена за изолация и изработка на самолетни резервоари. Този материал е с индекс n=1,499 до n=1,51. Много добра прозрачност. Изработват се почти всякакви диоптри и форми. Поради масовата употреба базовото стъкло е много добро като цена. Позволява всякакви оцветявания и антирефлексни покрития. Изработва се като еднофокусни, двуфокусни, трифокусни и многофокусни стъкла. Подходящо за всякакъв вид рамки. Не особено препоръчителен за „глазант”, освен при по-високи минусови диоптри. Трудно чупливи при монтаж в цяла рамка и корда. При корда са възможни отлюспвания след удар в ръба на стъклото.
¨Изтъняване от високосинтетичен полимер индекс n=1,61 – подходящи за високи диоптри в комбинация с рамки тип „глзант” или „корда”. Изработва се и на обикновени рамки.   Антирефлексът е препоръчителен. Могат да се поръчат и като потъмняващи на слънце или постояно оцветени.
¨Изтъняване от високосинтетичен полимер с индекс n=1,67. За много високи диоптри. Характерното за тях е, че са доста плоски. Не може да се поръчат без антирефлекс. Могат да се поръчат и като потъмняващи на слънце в кафвяво или сиво оцветени.
¨Изтъняване от високосинтетичен полимер с индекс n=1,74. За изключително високи диоптри. Не може да се поръчат без антирефлекс. Могат да се поръчат само като бели стъкла.
¨Поликарбонат – изключително здрави стъкла. Практически нечупливи в оптиката. Тънки благодарение на индекс n=1,59 и минималната дебелина в централната част, необходима за пречупващата им сила. Неустойчиви - при контакт с химически вещества (включително спирт) могат да се нацепят. Вътрешното напрежение е съпътстващо на този тип материал. Едно от най-добрите стъкла за рамки тип „глазант”. Възможно е да се поръчат потъмняващи на слънце и с антирефлекс. Постоянно оцветяване в много цветове. Силно препоръчителен за деца.
¨TRIVEX® – най-новия полимер. С най-добри оптични качества. Доживотна гаранция за счупване. Може да се нарани. Най-добрия материал за рамки „глазант” или „корда”. Индекс на пречупване n=1,53. За сега за този материал не са разработени изтънени варианти, така че е най подходящ за стойности между +/- 4,00 диоптъра. Възможни са постояни оцветявания или потъмняващи на слънце в кафяво или сиво. Най-препоръчителен както за деца, така и за спортисти. С много добра UV защита дори при белите стъкла.
Потъмняващи на слънце – фотосолар (познат и като хелиоматик). Най-често срещани при всекидневна употреба поради възможноста им да избеляват в закрити помещения и да потъмняват на слънце. Всъщност потъмняването се дължи на UV лъчите от слънцето. В зависимост от силата на лъчението стъклата може да потъмнеят повече или по-малко. При кристалните стъкла в 99% от случаите няма UV защита и потъмняването става сравнително бавно. Олекотените стъкла имат до 100% UV защита и реагират много по-бързо. Съществуват два типа фотосоларни стъкла:
Тип TRANSITIONS® - патента е върху повърхностен слой, нанесен няколко микрона върху олекотени стъкла. Бързо и равномерно потъмняващо, независимо от диоптъра. Голям процент затъмнение - до 84% при сивото и до 82% в кафявото.
Потъмняващи в материала (масата) – важи за минералните и органичните. Потъмняването е по-голямо в областите, където стъклото е по-дебело - при минусовите диоптри е по периферията, а при плюсовите в средата на стъклото. Друго неудобство е, че при изработка на „глазант” или „корда” потъмняват по-бързо по ръбовете.
Покритията, които се нанасят на стъклата, са много видове и се поставят с различни цели:

Твърдо покритие – за олекотените стъкла. Предпазва стъклата от лесно нараскване и нараняване, но е безсилно към небрежно отношение.
Анирефлекс – винаги в комбинация с твърдо покритие. Липсата на паразитни отражения се дължи на просветляващите покрития, които пречат на светлината да се „блъска” вътре в стъклото и спомагат да преминава без проблем през повърхнините на стъклото. Има различни видове антирефлекс. Обикновнно е многослоен и се нанася от двете страни на стъклото. При определени случаи се нанася само от вътрешната страна. Това покритие, което е само няклоко микрона, спомага за префектно виждане при точно изписан диоптър. Силно препоръчително във всички ситуации. Рязкото излагане на температура над 60 градуса е пагубно за антирефлекса. За разлика от стъклата без антирефлекс, качеството на виждане при еднакъв диоптър може да е до два пъти по-добро.
Липофобно покритие – това е ново покритие, което се поставя последно след антирефлекса. То е подобно на тефлоновото. Не позволява задържане на мазни петна върху стъклата, а тези които се задържат, са много по-малки и по-лесни за почистване, дори с памучна кърпичка.
Антистатично покритие – последната за сега иновация и се предлага от малко фирми. Комбинира се винаги с антирефлексно и липофобно покрития. Покритието е заредено с йонни частици, които отблъскват прахта.
Оцветяване – при минералните стъкла е покритие върху стъклото, при олекотените е в масата на стъклото. Много удобно за слънчеви очила или шофиране при силно слънце, когато не е потъмнено повече от 50%. При шофиране с по-голям процент затъмнение и рязка промяна на осветеността (навлизане в тунел) има опасност да загубите ориентация. Може да се комбинира с антирефлекс само от вътрешната страна или от двете страни за по-ясно виждане. Особено интересно е, когато се поръчат с огледално покритие от външната страна и антирефлекс от вътрешната.
UV400nm – покритие за бели олекотени стъкла с цел повишаване на UV защитата при стъкла с липсваща такава. Обикновено се комбинира с оцветени стъкла, които се използват като слънчеви.
Огледално покритие – особенно подходящо, ако искате да не се вижда зад стъклото на къде гледате или да се прикрие физиологичен дефект. Може да се комбинира със оцветяване и антирефлекс от вътрешната страна.

Прочети още

В търсене на перфектната контактна леща
В търсене на перфектната контактна леща

В търсене на перфектната  контактна леща
Dr. Tim Giles, Dr. Inma Perez-Gomez и Mark Draper ни повеждат на пътешествие в търсене на перфектната контактна леща.
Статията е публикув...

Прочети още >
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?

Контактните лещи са много финни прозрачни люспички, които притежават оптична сила, за да коригират зрителни аномалии: късогледство, далекогледство, астигматизъм. Те са равностойни на стария си...

Прочети още >
Контактни лещи от силиконов хидрогел - контактни лещи или очила
Контактни лещи от силиконов хидрогел - контактни лещи или очила

Контактните лещи са едно от основните средства за корекция на зрението наред с очилата и рефракционните операции. Предимствата на контактната корекция пред останалите методи са значителни. За разли...

Прочети още >
Как се слагат и свалят контактни лещи
Как се слагат и свалят контактни лещи

Не сте носили контактни лещи досега и не знаете как да ги сложите? Не се притеснявайте-лесно е.  Най-напред е важно да: да измиете добре ръцете си със сапун, да си осигурите повече светлина, п...

Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon