Инструкции за боравене с контактни лещи и разтвори

Инструкции за боравене с контактни лещи и разтвори
 
Първа стъпка: Подготовка - измийте, изплакнете и подсушете ръцете си преди да боравите с контактните си лещи. Преди да свалите вашите контактни лещи, промийте контейнера с многофункционален разтвор и го напълнете.
 article-image
Втора стъпка: Почистване - поставете всяка една леща в дланта си и отгоре капнете по няколко капки от разтвора. С показалец почистете внимателно лещите от двете  страни. След почистване изплакнете с многофункционалния разтвор.
 article-image
Трета стъпка: Хванете горния и долния клепач с пръстите на другата ръка, така че да ги разтворите леко и поднасяте към окото лещата поставена върху показалеца така че да докосне лещата окото и да се закрепи върху роговицата. След което направете леко кръгообразно движение с окото,така че лещата да застане върху роговицата и внимателно пуснете клепача върху окото с лещата.
 article-image
Четвърта  стъпка: Дезинфекция / съхранение  -  Поставете  лещи  в контейнера и го напълнете до указаното място с разтвор. Внимателно завийте капачето. Оставете лещите да престоят най-малко 4 часа, или през цялата нощ. След като си поставите лещите, изсипете разтвора от контейнера, промийте го и го оставете отворен, за да изсъхне. Подменяйте контейнера всеки месец.
article-image

ПОСТАВЯНЕ НА ЛЕЩИТЕ:

След дезинфекция и преди поставяне на лещите, не е необходимо да ги промивате. Ако все пак върху лещите Ви има остатъчно замърсяване, можете да ги изплакнете отново с многофункционалния разтвор.
  • Проверете дали лещата се намира точно на върха на показалеца ви, преди да я поставите в окото си. Лещата не трябва да бъде изкривена, така че ръбът й да докосвa върха на пръста ви.
  • Ако лещата се сгъне и краищата й се слепят, поставете лещата върху дланта си и я намокрете с разтвора.
  • Правилното положение на лещата върху пръста ви е когато краищата на лещата са обърнати нагоре, а не настрани / лещата трябва да има форма на купичка, а не на чиния/. Показалецът винаги трябва да е сух, а лещата влажна.

ТЕХНИКА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ЛЕЩИ С ДВЕ РЪЦЕ:
 
  • С леща върху десния показалец /показалецът трябва да е сух/, използвйте средния пръст на другата ръка, за да издърпате горния клепач към веждата.
  • Използвайте средния пръст на ръката, с която поставяте лещата, за да опънете долния клепач.
  • Гледайте към лещата и я поставете върху ириса на окото.
  • Оставайки в същото положение, погледнете надолу, за да наместите лещата. Бавно отпуснете долния клепач, а след това и горния.
 
Забележка:
Ако лещата все още Ви дразни, трябва да се свали и почисти. Ако въпреки това дразненето продължава, махнете лещата и се консултирайте с Вашия офталмолог или оптик.
СВАЛЯНЕ НА ЛЕЩАТА:
 
  • Погледнете нагоре, издърпайте бавно долния клепач надолу със средния пръст на ръката, с която боравите, и поставете показалец върху долния ръб на лещата. Плъзнете лещата към долната бяла част на окото.
  • Леко притиснете лещата между палеца и показалеца (избягвайте да я докосвате с нокти) и я свалете от окото.
  • Незабавно разтворете лещата с палец и показалец, за да не се слепят краищата й.

Ежеседмичното използване на ензимните таблетки с тройно действие не е необходимо. В случай, че желаете допълнително почистване на своите лещи, моля, консултирайте се с Вашия очен лекар или оптик. Инструкциите за отстраняване на протеиновите налепи ще Ви бъдат предоставени отделно на листовките за тройно-ензимни таблети Trizyme (Sauflon).

ДРУГИ ВАЖНИ ПРАВИЛА:

Внимавайте лещите Ви да не влизат в контакт със сапун, козметични препарати, и други химически вещества.
Не използвайте капки за очи, докато сте с лещи, освен ако няма изрично указание за това (посъветвайте се с Вашия офталмолог).
Не използвайте лекарства за вътреочно приложение, докато сте с лещи, освен ако Вашият офталмолог не Ви е дал указания за това.
Лещите трябва да се дезинфекцират след всяка употреба. Ако по някаква причина не носите лещите редовно, трябва да ги съхранявате в контейнера и да ги почиствате на две седмици.
Не носете никога контактните си лещи по време на работа с вредни и дразнещи изпарения или дим.
Ако усетите необичайно дразнене, незабавно свалете лещите и се обърнете към офталмолога, които Ви ги е предписал.

Спазвайте режима за носене, предписан Ви от специалист.
 

Прочети още

В търсене на перфектната контактна леща
В търсене на перфектната контактна леща

В търсене на перфектната  контактна леща
Dr. Tim Giles, Dr. Inma Perez-Gomez и Mark Draper ни повеждат на пътешествие в търсене на перфектната контактна леща.
Статията е публикув...

Прочети още >
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?

Контактните лещи са много финни прозрачни люспички, които притежават оптична сила, за да коригират зрителни аномалии: късогледство, далекогледство, астигматизъм. Те са равностойни на стария си...

Прочети още >
Контактни лещи от силиконов хидрогел - контактни лещи или очила
Контактни лещи от силиконов хидрогел - контактни лещи или очила

Контактните лещи са едно от основните средства за корекция на зрението наред с очилата и рефракционните операции. Предимствата на контактната корекция пред останалите методи са значителни. За разли...

Прочети още >
Какви стъкла да изберем за нашите очила
Какви стъкла да изберем за нашите очила

Поради огромния избор на материали и качества е трудно да се каже еднозначно кое е най-подходящото стъкло.
Но все пак трябва да се съобразим с работата, за която са предназначени очилата. Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon