Какво е съвременното състояние на разтворите за поддръжка на лещите?

Грижите за контактните лещи днес са далеч по-опростени в сравнение с миналото.

Не се налага изваряване или използване на различни разтвори, което изисква време. Предлаганите разтвори, известни като многофункционални, са комбинация от различни компоненти. Разтворите могат да имат различна съвместимост с различните видове материали за производство на лещи, затова е важно да се използват само препоръчваните разтвори. Последната генерация многофункционални разтвори е разработена така, че да бъде пригодна с всички видове меки лещи, включително изработените от силикон-хидрогел.

Предлагат се също така и модерни системи, лесни за употреба, на основа въглероден прекис, които са съвместими с всички видове материали. Същевременно използването на разтвори днес изисква по-малко време в сравнение с миналото, тъй като лещите се подменят преди върху тях да са се натрупали депозити, които се отразяват както на здравето и удобството при носене, така и на зрението. По-краткият период на използване на лещите позволява по-малко усилия в грижа за тях или използването на системи с по-малко химикали в разтворите.
Независимо от използвания разтвор, важно е той да не се подменя, без да се уведоми очния специалист, които е предписал лещите. Разтворите трябва да се ползват според предписанието и инструкциите.

Контейнерите за съхранение на контактни лещи са източник на замърсяване и последващи инфекции. Днешните разтвори обикновено се предлагат с нов контейнер към всяка бутилка.

Важно ли е да обтриваме и изплакваме меките лещи след употреба?

Да, важно е.Преди време на пазара беше предложен консуматив, наречен „Режим без обтриване“. Днес обаче е добре известно, че обтриването на лещите след употреба е далеч по-ефективен начин за намаляване на замърсяванията и отстраняване на натрупаните върху тях депозити. Казаното важи и за твърдите (RGP) контактни лещи.

Прочети още

В търсене на перфектната контактна леща
В търсене на перфектната контактна леща

В търсене на перфектната  контактна леща
Dr. Tim Giles, Dr. Inma Perez-Gomez и Mark Draper ни повеждат на пътешествие в търсене на перфектната контактна леща.
Статията е публикув...

Прочети още >
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?

Контактните лещи са много финни прозрачни люспички, които притежават оптична сила, за да коригират зрителни аномалии: късогледство, далекогледство, астигматизъм. Те са равностойни на стария си...

Прочети още >
Контактни лещи от силиконов хидрогел - контактни лещи или очила
Контактни лещи от силиконов хидрогел - контактни лещи или очила

Контактните лещи са едно от основните средства за корекция на зрението наред с очилата и рефракционните операции. Предимствата на контактната корекция пред останалите методи са значителни. За разли...

Прочети още >
Какви стъкла да изберем за нашите очила
Какви стъкла да изберем за нашите очила

Поради огромния избор на материали и качества е трудно да се каже еднозначно кое е най-подходящото стъкло.
Но все пак трябва да се съобразим с работата, за която са предназначени очилата. Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon