Може ли наистина да се спи с контактни лещи?

Сън и контактни лещи

По-безопасното продължително носене е възможно единствено при контактни лещи от силикон-хидрогел, поради високата им кислородна преносимост. Преспиването с традиционните хидрогелни контактни лещи носи висок риск от инфекции и усложнения. В зависимост от типа материал силикон-хидрогелните лещи позволяват цикъл на носене от по шест денонощия с лещи и една нощ без лещи, а някои могат да се носят 30 денонощия с лещи, последвано от една нощ без лещи. Това ги превръща в чудесна алтернатива на рефрактивната хирургия. Много професионалисти като пожарникари, медицински сестри и най-вече спортисти или обикновени хора, търсещи удобство, вече се възползват от тази възможност. Необходимо е да се припомни обаче, че всички продължителни носения са свързани с нарастващ риск от усложнения. Освен нощния сън, много от хората, носещи контактни лещи дремят несъзнателно, без да ги свалят. Това увеличава риска, когато лещите не са направени от силикон-хидрогел или от подходящ твърд газпропусклив материал.
Нощното носене на твърди контактни лещи също е възможно и е начин за ползване при ортокератология (придавайки форма на роговицата с цел да се елиминира леката до умерена форма на миопия).

Прочети още

В търсене на перфектната контактна леща
В търсене на перфектната контактна леща

В търсене на перфектната  контактна леща
Dr. Tim Giles, Dr. Inma Perez-Gomez и Mark Draper ни повеждат на пътешествие в търсене на перфектната контактна леща.
Статията е публикув...

Прочети още >
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?
Могат ли контактните лещи да заменят очилата?

Контактните лещи са много финни прозрачни люспички, които притежават оптична сила, за да коригират зрителни аномалии: късогледство, далекогледство, астигматизъм. Те са равностойни на стария си...

Прочети още >
Контактни лещи от силиконов хидрогел - контактни лещи или очила
Контактни лещи от силиконов хидрогел - контактни лещи или очила

Контактните лещи са едно от основните средства за корекция на зрението наред с очилата и рефракционните операции. Предимствата на контактната корекция пред останалите методи са значителни. За разли...

Прочети още >
Какви стъкла да изберем за нашите очила
Какви стъкла да изберем за нашите очила

Поради огромния избор на материали и качества е трудно да се каже еднозначно кое е най-подходящото стъкло.
Но все пак трябва да се съобразим с работата, за която са предназначени очилата. Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon